Reuk- en smaakverlies na corona: ‘Tijdens mijn werk als ambulanceverpleegkundige ondervind ik hinder doordat ik mijn geur niet heb’

Wendyonline.nl – 23-3-2022

Door het coronavirus hebben veel mensen hun reuk en smaak verloren. Die mensen ruiken en proeven dingen niet, of heel anders. Jan van der Borden is een gepensioneerde KNO-arts. Tijdens de coronatijd heeft hij veel vragen gekregen van mensen die door corona een reukstoornis hebben gekregen. We gingen in gesprek met Ellen, Fleur en Manouk die nog steeds problemen ervaren.

Ervaringsdeskundigen

Ellen Kemp (50) kreeg op 10 mei 2021 corona en kan door haar verlies van geur niet goed meer koken. ‘Ik wilde ik de kattenbak verschonen, maar ik rook niets. Terwijl dit één van de heftigste geuren in huis is. Ook heb ik tijden lang een ijzersmaak gehad, waardoor allerlei eten vies smaakte. Het was echt heel erg naar om mijn geur te verliezen. Ik kook veel en het is heel wonderlijk om boven een pan te hangen terwijl je niks ruikt. Het maakte me heel erg onzeker.’ Ellen is nu ruim tien maanden verder, en haar geur is nog steeds niet helemaal terug. Haar geur kwijtraken, doet veel meer met haar dan dat ze ooit had kunnen denken.

Maar hoe kan het dat door het coronavirus je geur en smaak wegvallen? KNO-arts Van der Bordem vertelt hier meer over: ‘Een virus dat verkoudheid veroorzaakt, tast de reukzenuw zelf aan. Dit komt ook voor bij een griep. Bij een besmetting van het Covid-19 virus, wordt de omgeving bij het uiteinde van de reukzenuw aangetast. Het herstel daarvan loopt ook op een andere manier. Het gaat langzamer en jammer genoeg herstelt het ook wel eens niet.’

Hindernissen tijdens het werk

‘Ik werk als ambulanceverpleegkundige en ondervind door mijn verlies van geur en smaak een hinder in mijn werk. Ik kan niet ruiken of iemand alcohol op heeft, last heeft van urineweginfecties of als er een brand is. Het is heel gevaarlijk, want ik rook helemaal niets.’

Fleur Teunissen (45) kreeg in december 2020 corona. Ondanks dat ze geurtherapie heeft geprobeerd, hielp dat niets. ‘Het enige dat ik ruik is kruidnagel, alle andere geuren zoals: rozen, citroen en eucalyptus ruik ik niet.’ Het is ruim ander halfjaar verder en haar normale geur is nog steeds niet terug. Wel is haar smaak teruggekomen, maar haar smaak beschrijft ze als flauw en minder intens. ‘Ik blijf hoop houden dat mijn reuk ooit nog terugkomt.’

Van Der Borden vertelt dat reuk een heel belangrijk zintuig voor ons, want op het moment dat je geen reuk meer hebt, besef je pas wat je mist. ‘Reukstoornissen komen niet veel voor, maar door de corona hebben veel mensen er last van gekregen. Door reukstoornissen veranderen hele praktische en vanzelfsprekende dingen.’ Reukverlies heeft niet alleen effect op je eten en drinken, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn, omdat je rook, brand of chemische gassen niet meer ruikt. Het is daarom heel belangrijk dat je een reukstoornis gelijk behandelt snel behandeld, laat Van Der Borden weten.

Aan het begin van de coronapandemie, twee jaar geleden, hadden mensen vooral last van verkoudheidsklachten. Bij een ‘normale’ verkoudheid is je geur ook al aangedaan, maar er is meestal nog een restant van je reuk.
‘Het coronavirus richt zich op je reukslijmvlies, hierdoor valt de reuk weg en blijft deze ook vaak weg. Daarom duurt het herstel van het coronavirus ook veel langer. De reuk wordt dusdanig vervormd door het virus en vaak is de reukvervorming die optreedt, moeilijk herstelbaar.’

Neus.nu wordt (zonder contentbeïnvloeding) mede mogelijk gemaakt door:

NeilMedNederland | Neus.nu | Platform van KNO-artsen
Rhino Horn | Neus.nu | Platform van KNO-artsen
Hikos | Neus.nu | Platform van KNO-artsen
NeilMedNederland | Neus.nu | Platform van KNO-artsen
HAL -banner | Neus.nu | Platform van KNO-artsen
Smith&Nephew | Neus.nu | Platform van KNO-artsen
Viatris | Neus.nu | Platform van KNO-artsen